Monday, August 03, 2009

Pelajar Uniten ditemui mati di Stadium Shah Alam

source from www.mStar.com

Peserta larian maraton Adidas ditemui di terowong


SHAH ALAM: Seorang pelajar Universiti Tenaga Nasional (Uniten) yang dilaporkan hilang ketika menyertai larian Adidas King of The Road Marathon di sini semalam, ditemui mati di sebuah terowong di Stadium Shah Alam di sini hari ini.


Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Noor Azam Jamaluddin berkata, mayat Gary Leon Robert, 22, seorang daripada kira-kira 10,000 peserta larian yang dianjurkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dengan kerjasama Adidas Malaysia Sdn Bhd, ditemui kira-kira pukul 1.05 tengah hari.


"Mayat pelajar itu ditemui di terowong stadium berkenaan kira-kira pukul 1.05 tengah hari dengan bantuan Unit Anjing Pengesan," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.


Beliau berkata, gerakan mencari pelajar itu dimulakan pagi ini selepas bapa pelajar itu membuat laporan mengenai kehilangannya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam di sini kira-kira pukul 4 petang semalam.


Noor Azam berkata pemeriksaan awal mendapati terdapat kesan luka di bahagian dada dan bibir mangsa dan mayatnya dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang untuk bedah siasat.


"Setakat ini kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut sehingga laporan bedah siasat diterima esok," katanya.


Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam MBSA, Shahrin Ahmad berkata, pelajar itu adalah peserta larian bagi kategori 22 kilometer.


Beliau berkata, sebaik tamat tempoh larian itu, seorang daripada rakan pelajar itu memberitahu bahawa pelajar itu gagal ditemui.


"Urusetia larian terus melakukan pemeriksaan di sekitar kawasan stadium berkenaan dan di semua check point larian itu, namun mangsa gagal ditemui," katanya ketika dihubungi di sini.


Shahrin berkata, satu operasi mengesan pelajar itu oleh anggota penguat kuasa MBSA turut dijalankan malam semalam dan pagi ini namun tiada sebarang petunjuk mengenai mangsa.


Beliau berkata, pemeriksaan polis di kawasan stadium itu dengan bantuan anjing pengesan menemui mayat pelajar itu di terowong berkenaan. BERNAMA


5 comments:

Kevin said...

How did he die? Is this the same person as the one in the youtube video?

Khoo Kong Wah said...

This is most regretable, a fellow runner died this way. Things shld not end up like this.

Anonymous said...

I don't get it, whether this had happen b'coz of injury due to dehydration after the run..
Link to news
http://www.mmail.com.my/.../9901-gary’s-mysterious-death

Anonymous said...

sad, very sad indeed. Like what Francis toh said before, we must listen to our own body. stop if we must, and live another day to run another race. may Gary rest in peace. My condolences goes out to his family and friends. daniel tan

Anonymous said...

his father report at 4 p.m. and found the next day at 1.05p.m.

wah.. what happened between that time..? that terowong nobody passed by? pelik.. pelik..